Manipulując źródłami cukru roślinnego, można kontrolować rozprzestrzenianie malarii?

5 sierpnia 2016, 10:41

Samice komarów pobierają krew ssaków, ale w skład ich diety wchodzą także pokarmy zawierające cukry, np. nektar, owoce czy sok mleczny drzew. Ostatnio naukowcy z Burkina Faso zauważyli, że roślinne cukry wpływają na relacje komarów z zarodźcami malarii, a więc na ich możliwość rozprzestrzeniania choroby.



Orzechy chronią przed stanem zapalnym

1 sierpnia 2016, 10:49

W badaniu ponad 5 tys. osób naukowcy z Brigham and Women's Hospital stwierdzili, że większe spożycie orzechów wiąże się z niższym poziomem biomarkerów zapalnych.


Graham - nowe ciało australijskiej kampanii bezpieczeństwa na drodze

22 lipca 2016, 11:35

Graham to postać z ciałem idealnie dostosowanym do przeżycia wypadku samochodowego. Na zlecenie australijskiej Komisji Wypadków Komunikacyjnych (TAC) stworzyła go Patricia Piccinini. Artystka współpracowała z Christianem Kenfieldem, chirurgiem urazowym ze Szpitala Królewskiego w Melbourne i dr. Davidem Loganem, ekspertem od badania wypadków z Monash University.


Bez integryny o regeneracji nie ma mowy

6 lipca 2016, 10:36

Starsze mięśnie szkieletowe wolniej się regenerują, bo w mięśniowych komórkach macierzystych pogarsza się działanie pewnego białka - β1-integryny.


Zakwaszenie wód utrudnia omułkom przytwierdzanie

6 lipca 2016, 08:57

Zakwaszenie oceanów nie dopuszcza do przytwierdzania omułków do skał i innych typów podłoża, zwiększając ich podatność na upolowanie.


Myszy jedzące więcej błonnika, mają słabsze alergie

22 czerwca 2016, 16:48

Wg naukowców, w odpowiedzi na błonnik bakterie jelitowe uwalniają specyficzny kwas tłuszczowy, który zmniejsza reakcję alergiczną za pośrednictwem zmian w układzie odpornościowym.


Skóropodobny materiał z włókien z liści ananasa

20 czerwca 2016, 13:02

Piñatex to skóropodobny materiał wytwarzany z liści ananasa. Wynalazła go dr Carmen Hijosa, założycielka firmy Ananas Anam.


Mikrobiom i włókna pokarmowe zmieniają śluzowy żel w jelitach

15 czerwca 2016, 11:49

Naukowcy z Kalifornijskiego Instytutu Technologii (Caltech) wykazali, że wyściełający przewód pokarmowy śluz zmienia się pod wpływem mikrobiomu i błonnika.


Patyczaki same produkują sobie bakteryjne enzymy

31 maja 2016, 16:17

Straszyki wytwarzają bakteryjne enzymy (pektynazy) rozkładające roślinne ściany komórkowe.


Tekstylia ujawniają przebieg Szlaku Jedwabnego

20 kwietnia 2016, 09:11

Wstępne wyniki badań tekstyliów datowanych na pomiędzy 400 a 650 rok naszej ery, które znaleziono na terenie wchodzącego w skład Nepallu Królestwa Lo (Królestwo Mustang), sugerują, że Szlak Jedwabny rozciągał się znacznie bardziej na południe niż sądzono


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy